My virtual assistant
Image default
Vervoer en transport

Hoe ritregistratie bijtelling voorkomt

Het bijhouden van uw ritregistratie heeft een aantal voordelen. Een voordeel is dat u altijd op de hoogte bent van het aantal toegestane privékilometers en hoeveel kilometers er al van zijn gereden. Door niet over het limiet heen te gaan voorkomt u bijtelling/boete door de Belastingdienst. 

Het handmatig bijhouden van een ritregistratie is vooral voor middelgrote tot grote organisaties een hele uitdaging. Niet alleen vraagt het discipline van de chauffeurs om dit structureel naar iedere rit te doen, kost het extra tijd en is het foutgevoelig. Ontdek ook de mogelijkheden voor een automatisch ritregistratie systeem. Zo voldoet u ook direct aan de wet- en regelgeving. 

Waarom is het belangrijk om een ritregistratie bij te houden?

De kans bestaat dat u deze vraag al heeft gekregen van uw chauffeurs of dat u zelf hier het nut niet altijd van inziet. Toch is het belangrijk om dit te doen. Een ritregistratie voorkomt dat een zakelijk voertuig te veel privékilometers rijdt wat niet de bedoeling is. Het is niet voor niets een zakelijk voertuig. Een auto van de zaak, en de gereden kilometers, wordt door de Belastingdienst gezien als loon in natura. En over loon (in welke vorm dan ook) moet u belasting betalen. Dus ook over de zakelijke- én privé gereden kilometers. 

Gestelde eisen aan de ritregistratie

Bij de ritregistratie is het belangrijk dat het aantal gereden privékilometers niet boven de 500 uitkomen. Boven de 500 gereden privékilometers, binnen één kalenderjaar, moet u namelijk fiscale bijtelling gaan betalen. Kunt u met uw ritregistratie aantonen dat de medewerker binnen het jaar onder de 500 privékilometers zit? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Daarom is het belangrijk dat deze registratie op orde is en nauwkeurig wordt bijgehouden.

Een automatische ritregistratie kan u hierbij helpen. Het is een betrouwbare en efficiënte manier om uw administratie op orde te houden. Dit zonder dat u, of de medewerker, hier teveel tijd aan kwijt is. De software registreert iedere actie en beweging van het zakelijk voertuig. Hier hoeft u dus niks voor te doen. Op basis van een rapportage die u kunt uitdraaien, heeft u meteen alles bij handen om te tonen aan de Belastingdienst. 

Houd u de ritregistratie nog handmatig bij? Zorg ervoor dat u onderstaande ritregistratie gegevens kunt tonen aan de Belastingdienst:

 • Wat voor een merk en type auto.

 • Wat het kenteken van het zakelijk voertuig is.

 • Over welke periode in het zakelijk voertuig is gereden.

 • Gegevens van iedere gereden rit:

  • Datum rit

  • Adres van vertrek en bestemming

  • Begin- en eindstand op de kilometerteller 

  • Afgelegde route

  • Aantal gereden privékilometers 

  • Aantal kilometers dat is omgereden

 

Is uw ritregistratie op orde? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Loopt u achter met uw ritregistratie? Vraag tijdig om hulp en bedenk of u bent geholpen met een automatisch ritregistratie systeem.

 

https://www.verizonconnect.com/nl/voordelen/automatische-ritregistratie/