My virtual assistant
Image default
Aanbiedingen

Hoe werken zelfreinigende kattenbakken?

Hoe werken zelfreinigende kattenbakken?

Zelfreinigende, of automatische, kattenbakken zijn een goede keuze voor kattenbezitters die weinig tijd hebben om kattenbakken schoon te maken. Er zijn veel verschillende soorten zelfreinigende kattenbakken verkrijgbaar. Hoewel ze verschillen, hebben ze ook enkele overeenkomsten.

Afval, sensoren en zelfreiniging

De meeste zelfreinigende kattenbakken hebben een hark die over en door de kattenbakvulling beweegt, waardoor het afval uit de bak wordt gezeefd en verwijderd. Het afval wordt gewoonlijk in een soort bakje gedeponeerd aan één kant van de kattenbak. Het bakje wordt vervolgens gesloten om de geuren binnen te houden totdat het afval kan worden verwijderd.

De meeste zelfreinigende kattenbakken zijn uitgerust met een sensor die in werking treedt wanneer een kat de bak betreedt of verlaat. De sensor stelt meestal een timer in die ervoor zorgt dat de hark over de kattenbak beweegt en de rommel opruimt nadat een bepaalde tijd is verstreken sinds de kat de bak heeft verlaten. Wees echter niet bang; de meeste zelfreinigende kattenbakken hebben een beveiliging die voorkomt dat de hark beweegt terwijl er een kat in de bak is, ongeacht of er net een andere kat uit de bak is gekomen.

Het juiste type kattenbakvulling kiezen voor de zelfreinigende kattenbak

Wanneer u een zelfreinigende kattenbak gebruikt, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van het product te lezen. Zo vereisen sommige automatische kattenbakken een specifiek soort kattenbakvulling; sommige vereisen klonterende kattenbakvulling, andere vereisen kristallen. Gebruik het type kattenbakvulling dat is aangegeven voor de zelfreinigende kattenbak die u hebt gekocht. Als u dit niet doet, kan de automatische reinigingscyclus niet goed worden uitgevoerd.

Er zullen ook aanwijzingen zijn over de hoeveelheid kattenbakvulling die u in de bak moet gebruiken. Volg ook hier de aanwijzingen voor het product dat u gebruikt. Als u de zelfreinigende kattenbak volgens de aanwijzingen gebruikt, blijft het product goed voor u werken.

Acclimatiseren aan de zelfreinigende kattenbak

Zelfreinigende kattenbakken werken op een stroombron. Sommige werken op batterijen, andere op elektriciteit en weer andere bieden beide mogelijkheden. Omdat zelfreinigende kattenbakken een motor hebben die verantwoordelijk is voor het trekken van de hark door het strooisel en het reinigen van de bak, is er een geluid hoorbaar wanneer de bak in de reinigingscyclus is. Voor sommige katten kan dit storend zijn en het kan enige tijd en geduld vergen voordat uw kat aan de bak gewend is. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat katten weigeren een automatische kattenbak te gebruiken.

Net als bij een gewone kattenbak is het belangrijk een kattenbak te kiezen die groot genoeg is voor uw kat. Een andere keuze is of u een kattenbak met of zonder kap kiest. Kattenbakken zonder kap kunnen voor sommige katten een voordeel zijn.

Om uw kat te laten wennen aan een automatische kattenbak, kunt u een kleine hoeveelheid afval (d.w.z. kattenuitwerpselen en/of urine) uit een andere kattenbak in de zelfreinigende bak deponeren. Dit kan uw kat aanmoedigen om de nieuwe bak te gebruiken. Als uw kat snel schrikt, is het raadzaam de zelfreinigende kattenbak een dag of twee uitgeschakeld te laten, totdat uw kat de bak regelmatig betreedt en gebruikt. Zodra uw kat zich vertrouwd voelt met het gebruik van de kattenbak, kunt u de stroom inschakelen en de bak door het reinigingsproces laten lopen, waarbij u observeert hoe uw kat reageert.

Klik hier voor de best geteste producten voor uw huisdier.