My virtual assistant
Image default
Dienstverlening

Verminderen van warmteverlies langs het dak

Je kan het ontsnappen van warmte langs het dak sterk verminderen door eenvoudigweg voor een paar honderd euro isolatie aan te brengen. Het is bewezen dat het dak de grootste verantwoordelijke is voor het warmteverlies. Meer dan tachtig percent van het totale energie- en warmteverlies van jouw woning kan gebeuren via een armzalig geïsoleerd dak. Maar het goede nieuws daarentegen is dat je dit probleem meestal zelf kan in orde brengen.

Het is eenvoudig om de gepaste hoeveelheid isolatie aan te brengen in een nieuw te bouwen woning, maar om dit te doen in een bestaande woning is er dikwijls veel tijd en geld voor nodig. Een van de gemakkelijkste manieren om de energierendabiliteit van jouw woning te verhogen, bestaat erin om meer isolatie aan te brengen op de zolder. Het is immers heel wat gemakkelijker om te werken in een open ruimte van een zolder eerder dan om muren open te breken.

Isolatie met aluminium dampscherm, zoals bij glaswol or rotswol, is een van de beste keuzemogelijkheden als je er aan denkt om jouw zolder opnieuw te isoleren. Ze wordt geplaatst boven op de bestaande isolatie, met de foliezijde naar buiten. Deze vorm van isolatie heeft een weerkaatsende zijde die bestaat uit aluminiumfolie. Elke vorm van weerkaatsende isolatie kan in een bestaande of nieuwe woning geplaatst worden. De weerkaatsende zijde van dit isolatiemateriaal is speciaal gemaakt om naar de open ruimte gericht te worden. Een andere factor waarmee rekening dient gehouden te worden, is de verluchting van jouw zolder of jouw dak, omdat er zich met de tijd condensatie kan voordoen en eventueel voor een vochtigheidsprobleem kan zorgen. Als dit eventueel zou gebeuren dan zal je heel wat meer moeten ophoesten om dat probleem op te lossen. Een andere probleem dat zich eventueel kan voordoen met verkeerde ventilatie is de schade die aan de houten dakstructuur wordt veroorzaakt door de condensatie. Met de tijd kan deze structuur beginnen rotten en zich tot stof beginnen om te vormen.

Je kan jouw dak of zolder verluchten door een goedkope zolderventilator te laten installeren. Deze ventilator bevindt zich bij de nok van het dak en wordt afgestemd op een thermostaat. Als het peil een bepaalde hoogte bereikt, slaat de thermostaat aan en zuigt hij de vochtigheid weg uit de nok van het dak, op dezelfde wijze als een ventilator dit doet in de badkamer.

 

Meer info hierover, is terug te vinden op deze pagina van bouwdepot.be.

https://www.bouwdepot.be