My virtual assistant
Image default
Electronica en Computers

Redenen om uw oude zakelijke hardware op te laten kopen

Organisaties van over de hele wereld maken op dit moment gebruik van hardware voor vele verschillende werkzaamheden. Neem eens een kijkje in een gemiddeld kantoor en je zult zien dat bijna alle werkzaamheden uitgevoerd worden op een apparaat of met de hulp van een apparaat. Dit soort apparaten zoals computers, harddisks en printers worden hardware genoemd.

Zoals je zelf vast wel zal begrijpen is de levensduur van hardware natuurlijk niet oneindig. Net zoals er bij een auto waarde afschrijving plaatsvindt gebeurt dit ook bij hardware. Na een bepaalde periode is het dus tijd om nieuwe apparaten zoals computers en harddisk aan te schaffen.

“Een computer wordt gemiddeld in 3 tot 7 jaar afgeschreven, een laptop in maximaal 5 jaar”

Je kunt als organisatie dus gemiddeld 3 tot 7 jaar doen met hardware zoals een normale desktopcomputer. De levensduur van een laptop ligt alweer een stuk lager, maximaal 5 jaar.

Dit heeft er mee te maken dat een laptop minder goed warmte af kan voeren. Alle onderdelen in de laptop worden daarom over het algemeen warmer tijdens gebruik, iets wat de levensduur van het apparaat verkort. Andere hardware zoals bijvoorbeeld printers hebben een nog kortere levensduur. De gemiddelde huisprinter gaat gemiddeld 1 tot 3 jaar mee. Grote professionele printers zoals die gebruikt worden in grote organisaties hebben een langere levensduur. Dit soort printers kunnen een levensduur van 5 tot 8 jaar hebben maar hebben een aanschafprijs die vele malen hoger ligt.

Vandaag de dag wordt hardware die is afgeschreven meestal direct vervangen voor nieuwe hardware. Voor grote organisaties is dit geen enkel probleem, zij zijn namelijk vaak erg vermogend.

Kijk je echter eens goed naar kleine ondernemers dan kom je erachter dat nieuwe hardware aanschaffen een flinke investering is. Veel ondernemers zijn niet in staat of zijn gewoonweg niet bereid dergelijk grote investeringen in hardware te doen. En hier hebben ze ook gelijk in, meestal is het aanschaffen van nieuwe hardware niet nodig. Er zijn namelijk meerdere manieren om de levensduur van je oude apparaten op een simpele manier te verlengen. Zo kun je:

  1. Extra werkgeheugen plaatsen zodat er voldoende werkruimte is
  2. Oude videokaarten vervangen voor verbetering van grafische prestaties
  3. Het moederbord en de processor vervangen voor kracht en snelheid

Maar wat als de bovenstaande zaken niet meer mogelijk zijn en je oude hardware echt aan vervanging toe is? Dan is er nog een optie en dat is het laten opkopen van je oude hardware door een IT-specialist. Het is bij de meeste IT-specialisten mogelijk een waardebepaling voor oude hardware aan te vragen. Zij komen dan bij je langs, controleren je oude hardware en bepalen vervolgens een prijs waarvoor zij jouw oude hardware op willen kopen. Erg handig dus voor jou als ondernemer, je hebt er immers geen omkijken meer naar. Maar er zijn hiernaast nog meerdere redenen waarom het laten opkopen van oude hardware interessant is voor ondernemers.

Ben jij hier ook benieuwd naar? Lees dan verder.

Allereerst gaan we kort in op het begrip circulaire economie. Door het laten opkopen van je oude hardware draag je hier als organisatie namelijk aan bij, en dat is erg positief. Maar wat is circulaire economie dan precies?

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat. Binnen de circulaire economie staan drie pijlers centraal:

  1. Reduce (minimaal gebruik van grondstoffen)
  2. Re-use  (maximaal hergebruik van producten en onderdelen)
  3. Recycle (het hergebruiken van grondstoffen)

Veder bestaat de circulaire economie uit nog drie pijlers, namelijk:

  1. Gesloten kringlopen (elk overblijfsel kan worden hergebruikt)
  2. Hernieuwbare energie
  3. Systeemdenken (alle koppen dezelfde richting uit)

Indien jij als ondernemer dus oude hardware op laat kopen ben je bezig om duurzaam verantwoord te ondernemen met oog voor mens, milieu en maatschappij. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere redenen om te kiezen voor het laten opkopen van hardware. De veiligheid van je organisatie bijvoorbeeld. Iets waar veel ondernemers zich eigenlijk niet bewust mee bezig houden is de hoeveelheid gevoelige informatie die achterblijft op oude hardware zoals computers en printers.

Tijdens het gebruik slaan computers en andere apparaten alle informatie die het verwerkt op. Dit kan alledaagse informatie zijn zoals een datum en tijdstip van een opgeslagen bestand maar ook gevoelige informatie zoals persoons of betaalgegevens. Je wilt natuurlijk niet dat deze gegevens in de verkeerde handen vallen met alle gevolgen van dien. Een datalek betekend immers forse schade voor je organisatie, zowel financieel als qua imago. Je hebt als ondernemer tegenwoordig ook te maken met de meldplicht datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Indien er dus een datalek binnen jouw organisatie plaatsvindt ben je verplicht dit binnen een bepaalde termijn te melden. Loop daarom geen onnodig risico en zorg ervoor dat je oude hardware laat opkopen of vernietigen.

Ontvang een deel van je gemaakte kosten terug!

Misschien wel het meest interessante voor ondernemers aan het laten opkopen van oude hardware is de kostenbesparing die hiermee gerealiseerd kan worden. Het zomaar weggooien van oude hardware is niet enkel gevaarlijk door het risico op datalekken maar ook nog eens erg zonde.

Oude afgeschreven apparaten vertegenwoordigen vaak nog enige waarde. Ze worden gedemonteerd en verkocht in onderdelen of ze worden gerefurbished. Kijk als ondernemers dus altijd goed naar de mogelijkheden op dit gebied. Je kunt namelijk een aanzienlijk deel van je oorspronkelijke investering terugverdienen.